2. juuli 2016

Juunikuu ajakirjas Tiiu: Saunatage ennast terveks ja ilusaks!

Värskes juunikuu Tiiu ilulisas Siluett artikkel lehekülgedel 10-12:
Saunatage ennast terveks ja ilusaks!

Nõuandeid kuidas õigesti saunas käia ning milliseid tervist turgutavaid ja iluandvaid nippe seal kasutada, jagavad seekord taimetark Mercedes Merimaa ja Raudsilla Puhkekeskuse tegevjuht Taavi Ossip. 


Tekst: Piia Eller
Fotod: Istockphoto

Saunarituaalid on olulised

Tänapäeval käiakse saunas tervist toetamas ja parandamas, aga ka lõõgastumas, stressi maandamas ja murest vabanemas. Seejuures on tähtis järgida meie esivanemate tavasid, ütlevad saunarituaalide asjatundjad - taimetark Mercedes Merimaa ja Raudsilla Matkakeskuse tegevjuht Taavi Ossip.

  • Rituaal algab juba sauna kütmisest. "Kui võtta kütmiseks kauem aega, siis on leil pehmem ja püsib kauem kivis," selgitab Taavi Ossip. "Kui tavaliselt saab saun kiirel kütmisel kuumaks kahe tunniga, siis aeglaselt küttes varuge selleks neli tundi ja pange puid ahju vähehaaval. Nii tunnete saunasoojal olulist vahet ning ka ahi ja keris elavad poole kauem."
  • Saunal peab olema ka piisavalt õhu sisse- ja väljalaske auke, et õhk leiliruumis vahetuks - siis ei tee leil uimaseks. Tulekolle ei tohiks asuda leiliruumis, sest see põletab õhu ära. Kui muidu ei saa, siis tuleb pool tundi enne lavale minekut leiliruum korralikult ära tuulutad.
  • Sauna sisenedes tuleb Taavi Ossipi õpetust mööda öelda alati “Tere”, mis tähendabki ju tervise soovimist. “Usutakse, et sauna olemus elab haldjaeidena kerises. Seepärast tuleb enne kütmist teretada esmalt sauna ennast, öeldes: “Tere-tere saunakene, tere sauna eidekene!” Kui aga saunas on teised ees, siis tuleb tulles neid tervitada, öeldes: “Hüva leili!” ja lahkudes: “Hüva leili jätku!”, kirjeldab ta.
     
  • Leilivette on ammusest ajast pandud tervise edendamiseks lisandeid. Lihtsamaid ja aastaringi kättesaadavamaid on männiokkalisand, mis teeb hingamise heaks, aitab kurguhäda vastu ning puhastab leiliauru kaudu keha nii seest kui ka nahapinnalt. Selle valmistamiseks koguge mõni kamalutäis männiokkaid, ajage need uhmris (või saumikseriga) peeneks, valage pool liitrit keeva vett peale ja laske ööpäeva jagu jahedas seista. Enne kerisele viskamist lisage tõmmist tunde järgi,” õpetab Taavi Ossip.
  • Parim leilisoe on 70-90 kraadi vahel. “Alla selle on õhk liialt niiske, siis ei saa aju hapnikku ning selline saun on pigem kahjulik,” hoiatab mees. “Kui aga temperatuur on üle 85 kraadi, muutub õhk liiga kuivaks ja leilikuum hakkab hea tegemise asemel hoopis küpsetama. See on samuti ohtlik.”
  • Mercedes Merimaa õpetab, et tervise tugevdamiseks võiks 70-90 kraadises temperatuuris viibida nii kaua, kuni higipisarad hakkavad otsaesiselt eralduma. Selleks võiks aeglaselt lugeda numbreid ühest 160ni, öeldes iga numbri vahele “ja”. Seejärel tuleks jahedamas eesruumis kakskümmend minutit lõõgastuda, taas laval soojeneda ja lõpuks ennast pesuruumis puhtaks küürida.
  • Taimetark märgib, et saunaskäigu juurde käib ka toatemperatuuril vee ja õlle joomine, kuid kindlasti ei tasu seal manustada kannude viisi külma vett või õlut. Raudsilla puhkekeskuse tegevjuht nendib samuti: “Laval joomine pole mitte ainult paha komme, vaid ka tervisele laastav.”
     
    Sauna lõppfaasi saab Mercedes Merimaa jutu järgi ära tunda õndsa väsimuse järgi. “Sauna temperatuurist tulenevalt naha takistus muutub. See soosib higistamist ja jääkainete väljutamist ning nendega kaasneva energia väljavahetamist,” selgitab ta. “See kõik on suur töö, nii et sauna lõppfaasis tuntav väsimus on loomulik. Siis olekski mõistlik leilitamine lõpetada ja minna puhkama.” 

Köitke ravimtaimed viha sisse


Puhastumise protsessi saab võimendada leiliruumis viheldes. See stimuleerib nahka, pindmisi kudesid, vere- ja lümfiringet ning närvisüsteemi.
  • Vihtlemist tuleb alustada õrnalt ja aeglaselt, arvestades oma organismi eripäraga. Taimemaailm pakub vihtade tegemiseks loendamatuid võimalusi. Viha sisse võib köita nii ravim- kui ka aroomitaimi.

    Taavi Ossipi sõnul on kevadel ja varasuvel hea teha värsket nõgesevihta. “Siduge paraja viha jagu nõgeseid punti ja kastke nad enne vihtlemist kord kuuma ja kord külma vette. Vihelge kergelt sopsides altpoolt ülesse, jalgadest kere suunas.” 
    Samas hoiatab ta: “Nõges on kange väega ja sageli ei saa inimene sellist vihtlemist endale lubada. Kui tahaksite liigese- või närvihädasid leevendada, siduge tavalisse kasevihta lihtsalt mõni nõges vahele.”
  • Leilivette võite lisada aroomteraapilisi õlisid, mis aitavad organismil puhastuda, mõjuvad stressivastaselt ja aitavad spetsiifiliste probleemide puhul. Jälgige, et kasutate just neid aroome, mida naudite.
Kui leilid saadud, tasub Taavi Ossipi kombel öelda tänusõnad: “Aituma saunakene, oli hüva leilikene!”

 

Määrige kehale söödavaid asju

Vihtlemise järel võite ennast sisse määrida heade aromaatsete salvide, sinisavi, järvemuda, taimede püree, mee, hapukoore, aroomiõlidega või muude ainetega. 

  •  Mercedes Merimaa soovitab järgida kindlat järjekorda: “Sool avab keha poorid ja aitab jääkainetel koos higiga väljuda. Seejärel võib avatud nahapooridega kehale määrida mett, hapukoort ja taimevõideid, mis saavad kergesti imbuda keha kudedesse. Avatud nahale määrige ainult seda, mis sobib ka suust sisse võtta - alates maasikatest, kurgist, hapukoorest, ravimtaimede püreest ja leotistest. Kvaliteet eelkõige!“ rõhutab ta.
  • Taavi Ossip soovitab kasutada soolamett, mis on puhastava ja nahka uuendava toimega ning kiirendab nahaalust vereringet. Selle valmistamiseks võtke klaasitäis (soovitavalt vedelat) mett ja segage sinna supilusikatäis karedat meresoola. Laske enne tarvitamist paar tundi soojas seista. Siis määrige segu õhukese kihina enne lavaleminekut kuivale nahale ja võtke mõnuga leili. Kui mett pole ülemäära paksult, siis tunnete, et hiljemalt kümne minutiga on see naha sisse imendunud.
  • Mercedes Merimaa sõnul tasub soolaga olla siiski ettevaatlik: “Sool on võimas aine ning südameprobleemidega inimene peab oma olukorda oskama hinnata. Eri ainetega üle pingutamisel on kahju suurem kui kasu.”

  • Kui hakkate ennast puhtaks küürima, siis valige selleks võimalikult naturaalsed vahendid. Taavi Ossip tõdeb, et tavalise poeseebiga pestes jääb saunas nahk libedaks, kuid kodusel teel rasvast keedetud seep paneb naha rudisema. Samas ei sobi rasvaseep neile, kelle nahk on kuivapoolne. “Kes tahab aga veelgi algupärasemalt läbi ajada, võib tuua pesemiseks rabast pihutäie värsket turbasammalt. Peske sellega nagu švammiga, ainult et kastke sagedasti vette. Sel juhul on parim, kui pesuveeks on laukavesi.” Pärast sellist pesemist peaks inimene tundma end justkui uuena.
Lõpetuseks veel üks nõuanne: pärast saunaõhtut vaadake, et te kraamimise käigus (kase)vihapanges pruunikaks tõmbunud vett välja ei viska! “Vanal ajal“raisati” vihavett ainult naispere peale, kes loputas sellega oma juukseid,” märgib Taavi Ossip. “Proovige järele ja saate kohe aru, kui palju kallist ja väärt kraami olete varem välja visanud!”


Head saunatamist ja hüva leili! :)



Vaata ka teisi artikleid: