1. aprill 2017

Aprillikuu ajakirjas Tiiu: Harjutused vormivad näo nooruslikuks

Värskes aprillikuu Tiiu ilulisas Siluett artikkel lehekülgedel 10-12.

Igapäevapinged kogunevad kehasse ja jätavad näole oma jäljed. Järjekindlalt näolihaste harjutusi tehes saab siluda kortse kaelal, laubal, nina külgedel ja ka silmade ümbruses, samuti vabaneda lõualotist ja kottidest silmade all.

 Jumestuskunstnikuna töötanud Elisabeth Hagelberg puutus oma töös sageli kokku inimestega kes palusid tal oma väsinud välimust või vajuma kippuvaid näojooni meigi abil kohendada. Ema oli talle väiksena õpetanud harjutusi, millega oma enesetunnet parandada ja rahulikku meeleolu taastadaSeeläbi jõudis ta näoharjutuste juurde, mille abil kiirelt oma seisundit muuta.





Tekst: Piia Eller
Fotod: Marko Mumm ja Istockphoto


“Lapsepõlves oleme vabad ja tegutseme loomulikult, kuid täiskasvanutena võtame erinevaid rolle ning tihti keha ja meeleolu tunnetus hääbub,” räägib ta. Selleks, et inimese seisundit ja välimust mõjutada, on vaja treenida nii keha, kui ka aju - kui mõtleme õigesti, on keha lihtsam liigutada."
Näolihaste toonuse säilitamiseks on nende igapäevane treenimine väga olulineElisabeth kinnitab, et kui teha neid näo- ja lõdvestusharjutusi pikema aja jooksul, toob see kaasa kogu välimuse ja kehahoiaku muutumise.

Kõik algab lõdvestumisest:

  • Ta rõhutab, et enne harjutuste tegemist on tähtis lõdvestuda. Pinged annavad endast tihti märku kuklapiirkonnas ja lõualuus. “Pinges inimene surub alateadlikult oma lõualuud kokku, aga see ei ole tema, ega ka lõualuu loomulik olek. Aja jooksul muutub niimoodi ka näoilme,” selgitab Elisabeth Hagelberg. “Kui õpid teadlikult oma nägu lõdvestama, siis aitab see ennetada kortsude teket ning vähendada juba olemasolevaid.
  1. Kaelas ja lõualuus olevate pingete vabastamiseks on soovitav alustuseks teha harjutust, kus avate maksimaalselt suu ja ütlete väljahingamise ajal valjusti A-tähte. Seejärel lasete lõualuul püsida avatud asendis ilma häälitsuseta, samal ajal ühtlaselt hingates ja lõdvestades terve nägu.
  2. Järgmisena hingamisharjutus, mis toob inimese oma kehasse kohale. Eriti hea teha seda siis, kui peas on palju mõtteid või olete intensiivses emotsionaalses seisundis," õpetab Elisabeth Hagelberg. Jälgige oma hingamist ja hingake läbi nina. Vaadake kuidas õhk liigub ja milliseid tundmusi see oma kehas esile kutsub. Püsige nii kuni 2 minutit. Siis hakake oma hingamist kontrollima - 3-ni lugedes hingake sisse ja uuesti 3-ni lugedes välja. Saavutage loomulik, ühtlane hingamine ja olge selles seisundis 2 minutit. Siis tehke 5-ni lugedes sisse-välja hingamisi ja püsige niimoodi samuti 2 minutit. Selle aja jooksul meel rahuneb ja tähelepanu koondub kehale. 
  3. Jätkake kaela venitustega ning tehke venitusi 30 sekundi kaupa aeglases tempos nii vasakule - paremale - ette - taha, kui diagonaalselt mõlemale poole. Nii vabastate ka osa turjalihastes olevatest pingetestEriti soovitab ta seda harjutust arvutiga töötavatele inimestele, kes võiksid teha iga tunni järel pausi ja sooritada vähemalt minuti jooksul neid venitusi.
  4. Üks mõnus harjutus on näiteks silmade kordamööda sulgemine ja avamine. Harjutus tasakaalustab ajupoolkerade tööd ning vabastab nägu pingetest. Kõigepealt lõdvestuge ja hingake rahulikult. Siis sulgege vasak silm, kuid parem hoidke lahti. Kuigi nägu tahab kipra tõmbuda, proovige olla nii, et mõlemad näopooled püsivad samasugused. Seejärel avage vasak silm ja sulgege parem ning püüdke samuti näopooli sarnasena hoida. Vahepeal võite näo lõdvestamiseks viia pilgu paari meetri kaugusel asuvale objektile - vaadata kodus olevaid toataimi või looduses kasvavat puud. Korrake harjutust.

Kõigi harjutuste eel ja tegemise ajal tuleb kindlasti kontrollida, et teie nägu, õlad ja kogu keha oleks mugavalt ja lõõgastunud. “Näiteks kui teete harjutusi istudes, ei ole hea panna jalga üle põlve. Hoidke puusa piirkond avatud ja toetage käed põlvedele, peopesad avatud lae suunas,” kirjeldab juhendaja.


Harjutused, mida igaüks saab kodus teha:

1 A-ütlemise harjutus
See on hea pingete ning mõtete vabastamiseks ja kehaga kontakti saamiseks. Seiske või istuge vabalt, lõdvestage õlad, avage maksimaalselt suu ja öelge väljahingamise ajal valjusti A-tähte. See järel laske lõualuul vabalt avatuna püsida ilma häält tegemata. Võite teha seda nii peegli ees kui ka ilma. Esmalt tehke harjutust otse vaadates, siis suunake pilk ja lõug üles. Seejärel sulgege suu ja vaadake taas otse. Harjutus vähendab kaelas ja lõualuus olevaid pingeid, teeb lõualoti väiksemaks ja parandab enesetunnet.

2 Näo tõstmise harjutus
Aitab trimmida lihaseid ja hoida nägu toonuses, tänu millele võib saavutada palju noorema välimuse.
Keha hoiak peaks olema võimalikult vaba ja mugav, õlad lõdvestatud. Asetage parema käe teine sõrm kulmule ja selle kõrval olev sõrm oimuluule. Kallutage pead käe suunas, mis on parasjagu näole asetatud. Hoidke seda asendit 15 sekundit või kauem ja siis teha sama vasaku käega. Tehke harjutust 1-5 korda.

3 Suu põristamine
Vahva ja lõbus harjutus. Tõmmake nina kaudu kopsud õhku täis ja hingake siis suud põristades välja. Tehke vähemalt minut aega. Kui tekib soov jätkata kauem, tehke harjutust nii kaua, kuni ära väsite. Kui ninal tekib kihelev tunne, siis nina mitte sügada.

4 Harjutus laubakortsude vastu
Leidke mugav asend ja lõdvestage õlad. Pange käed kerge survega rusikatesse ja viige need otsaesisele keskele kokku. Seejärel tõmmake rusikates käsi lauba keskelt kerge survega väljapoole kõrvade suunas. 


Regulaarselt harjutusi tehes peaksite juba mõni päev hiljem märkama, et teie vereringe paraneb, keha lõõgastub ja meeleolu tõuseb. Elisabeth kinnitab, et näo välimust hakkavad harjutused mõjutama 
paari nädala kuni kuu aja jooksul.