26. mai 2017

Juunikuu ajakirjas Tiiu: Kosmeetikumid päikese eest peitu!

Värskes juunikuu Tiiu ilulisas Siluett artikkel lehekülgedel 10-12.

Suvi toob endaga kaasa kauni jume, kuid ka siis kulub enda kohendamiseks veidi kosmeetikat. Randa ja reisile ilutooteid kaasa pakkides tasub teada, kuidas neid õigesti säilitada ja päikese eest kaitsta. Nõuandeid kosmeetika ostmiseks ja hoidmiseks jagab ettevõtte Orto arenduskeskuse juhtivspetsialist Lilian Uibo.




Tekst: Piia Eller
Foto: Marko Mumm ja Istockphoto


Orto arenduskeskuse juhtivspetsialist Lilian Uibo räägib, et Eestis peaks neljal kuul (maist-augustini) kosmeetikatooteid päikesevalguse eest hoolega kaitsma. “Päike lühendab nende kasutusaega ja rikub kvaliteeti. Kui toote pakendiks on tume pudel, siis on sel päikese käes veelgi suurem võimalus üle kuumeneda.”
  • Kuuma päikese kätte minnes (näiteks randa, reisile või matkale) tuleks kosmeetikavahendid omaette kindlalt suletavasse kotikesse pakkida. Reisile minekuks võib lemmiktooted lausa väikestesse purkidesse-pudelitesse ümber kallata ja peale kleepida sildid toote nime ja säilimisajaga. 
  • Rannas hoidke nii kreeme, aerosoole kui ka muud kosmeetikat sügaval koti põhjas ja pange see varju või vähemalt visake neile käterätik peale. 
  •  Juba poest ostes tuleb jälgida, kuidas on tooted välja pandud - kas need on vaateaknal otsese päikese käes või ruumis varjulisemas kohas. Osta tasuks sealt, kus on stabiilsed hoiutingimused.
  • kauplustest ostetavatel kosmeetikatoodetel tuleks vaadata minimaalset säilimisaega ehk parim enne kuupäeva.
  • Minimaalset säilimisaega ei märgita kosmeetikatoodetele siis, kui see on pikem kui 30 kuud. Sel juhul trükitakse pakendile periood, mille jooksul on toodet pärast avamist ohutu kasutada - otsige avatud kreemipurgilt sümbolit, mille juures on M-täht ja kuude arvu tähistav number.
  • Kui toote säilivusaeg on lühem (6 või 12 kuud), siis võib ka pakendi avamise järgne kasutusaeg olla palju lühem, kui pakendi järgi uskuda võiks.
  • Mõned tooted sisaldavad värvi kaitseks väikeses koguses ultraviolettkiirguse (UV) filtreid. Kui kreemi koostises on antioksüdante (näiteks E-vitamiini) siis ei rikne see nii kiiresti, sest need kaitsevad toodet päikese eest. Mõistagi hooldavad säärased ained ka kasutaja nahka.
  • Selleks, et ise toote riknemist ei soodustaks, tuleb topsist võtta kreemi spaatli või teelusikaga, ka tuubisuud ei ole kasulik näppida. Pärast kasutamist tuleb iga tootepakend alati korralikult sulgeda.
  • Parim kosmeetikatoodete säilitamise temperatuur on pluss 5-25 kraadi, kui tootja ei ole nõudnud teisiti. 
  • Niisiis näo- ja kehakreemi võib hoida ka külmkapis. Sinna võib panna ka šampooni, dušigeeli ja vedelseebi. Kuigi need võivad külmas hägusaks muutuda, toodete omadusi see ei riku ja toatemperatuuril muutub koostis uuesti selgeks.
  • Huulepulki, silma- ja huulepliiatseid ning küünelakke peab hoidma jahedas ja valguse eest kaitstult. Sügavkülma kosmeetikat aga pista ei tohi. “Läbikülmumine ja sulamine ei ole ühelegi kosmeetikatootele hea.

  • Oma lemmiktoote, eriti dekoratiivkosmeetika võib ära rikkuda ka seda teistega jagades, olgu see kasvõi kõige lähedasem pereliige või sõbranna. Seda ei ole tark teha! Nii võite saada ka nahaprobleemi või jagada enda oma teistele.
  • Aerosoole (juukselakke ja -vahtusid, deodorante jm) tohib kasutada vaid hästi ventileeritud kohas, et piserdamisel ainet sisse ei hingaks. Kõik aerosoolid on ka kergesti süttivad ja neid tuleb hoida tulest eemal. Seega otse jaanitule lähedal endale juukselakki ega deodoranti peale lasta. Neid ei tohi hoida ka päikese käes ega temperatuuril üle 50 kraadi.
  • Kõige kiiremini riknevad ripsmetušid. Kui teil on näiteks silmapõletik, siis ei ole soovitav ka enda tušiga ripsmeid värvida, sest nakkust tekitavad bakterid kanduvad teile endale hiljem edasi.
  • Suve juurde kuuluvad putukatõrjevahendid, mille hoidmiseks kehtivad samad nõuded nagu kõigi aerosoolide puhul. Vahel pihustatakse sääsevastast vahendit peale juba enne loodusesse minekut, kuid siseruumides ei tohi seda teha.