29. juuni 2017

Juulikuu ajakirjas Tiiu: Ilusad ja terved juuksed saavad alguse seestpoolt

Värskes juulikuu Tiiu ilulisas Siluett artikkel lehekülgedel 10-12.

Kaunid kiharad peegeldavad seda, milline on inimese tervis ja kuidas ta enda eest hoolt kannab. Suvel vajavad juuksed erilist hoolt ja kaitsmist, et kuum päike ja sagedased suplused merevees neile liiga ei teeks. Nõuandeid juuste suviseks hoolduseks jagavad Juuste Akadeemia looja Kerli Mägar ja PR juuksurisalongi esindusjuuksur Janar Pungar. 


     










Tekst: Piia Eller
Fotod: Andero Samelselg, Istockphoto, erakogu ja tootjad


Suvel soovime tunda sooja suvetuult mõnusasti juukseid sasimas, kuigi teame, et need vajavad päikese eest kaitsmist. “Kõige paremat kaitset pakub mõistagi peakate, kuid kuuma ilmaga mütsi kandes hakkab peanahk higistama ja liigset rasu eritama. Õnneks on igal suuremal juuksehooldusbrändil UV-kaitsefaktoriga tooteid nii pihuse kui ka seerumi kujul. Ka paljud šampoonid ja palsamid sisaldavad UV-kaitset", räägib Tallinna PR Juuksurisalongi esindusjuuksur Janar Pungar.

Rannas või mujal päikese käes olles tuleks juuste märjaks tegemist vältida. "Veepiisad toimivad kui luup, suurendades veelgi päikese kahjulikku mõju juustele."
Neil, kes on juukseid pealael juba hõredamalt, soovitab Juuste Akadeemia looja ja koolitaja Kerli Mägar rannahooajal peanahale ja juustele aga aloe vera geeli kanda. Aaloe aitab nii nahaärrituste korral kui hoiab naha ka niisutatuna. 

Loodustooted hoiavad elujõudu

  • Koduste varude hulgas võiks peale aloe vera geeli või mahla, mida suvel juustele ja peanahale kanda, olla ka õli, millega saunas kuivadele juustele maski teha.
  • Hea oleks koju soetada balneoloogiline turvas, mis maskina samuti aktiveerib peanaha kapillaaride vereringet, vähendab rasunäärmete aktiivsust ja aitab muude probleemide korral. 
  • "Parema struktuuriga ja vastupidavamad juuksed on inimestel, kes on neid pikemat aega värvinud sada protsenti taimsete segudega. Selliseid segusid, mis on puhtad naftajääkidest, saab soetada looduspoodidest. Nii hoiate oma naha ja juukserakud elujõulisemad," rõhutab Kerli Mägar, kes on paaril korral näinud sedagi, kuidas üle viiekümneaastastel naisterahvastel on õige hoolduse tulemusena vesihallid juuksed taas tumedaks muutunud.
  • Kerli Mägar soovitab kuivade ja töödeldud juuste omanikel suveks valmistudes üks-kaks korda nädalas õlimaske teha. Selleks võib kasutada erinevaid naturaalseid õlisid, näiteks EkoPharma astelpaju ravimaski või kookosõli. 

Lahendus tuleb seestpoolt

  • Juukseprobleemid saavad alguse seestpoolt. Hõredate, kahjustunud juuste omanike juuksejuuri analüüsides on Kerli Mägari sõnul sageli näha toitainepuudust. “Juuste väljalangemise ja peanaha probleemide korral on sage D3-vitamiini, magneesiumi, tsingi, seleeni, B-vitamiinide ja oomega-3 rasvhapete puudus."
  • Tihti häirivad juuste kasvu ka põletikulised protsessid. Näiteks vanemaks saades maohappesus ja ensüümide tootmine väheneb ning see toob kaasa häireid toitainete imendumisel. Tekivad seedeprobleemid ja seeläbi vitamiinide ja mineraalainete puudus.
  • Paljud inimesed söövad põhiosas toite, mille tagajärel tekib kehas happeline keskkond. "Selle vähendamiseks tuleks hommikut alustada toasooja veega ja anda kehale 1-2 liitrit puhast vett päevas. Samuti vähendada menüüs happelisi toiduaineid, nagu rafineeritud suhkur, punane liha, praetud toidud, pastöriseeritud piim, suhkruga magustatud piimatooted ja nisujahu," selgitab ta.
  • Juuksekasvule mõjub hästi kvaliteetsete rasvhapete, eriti oomega-3 rasvhapete söömine. Iga päev võiks teha endale mahlapressi või blenderiga ühe rohelise mahla või smuuti, kus võiks kasutada sellerit, kurki, laimi, õuna, spinatit või pirni.
  •  Toidulisandina soovitab ta kasutada juuste tugevdamiseks mõeldud biotiini või keratiini kapsleid, mis aitavad koos kasulike rasvhapete kasutamisega juuksekasvu aktiveerida ja juuksestruktuuri seestpoolt tugevdada. Peab aga meeles pidama, et ükski toidulisand ei imendu koos kohviga.
  • "Kõigepealt tuleb aga välja selgitada juuste kasvu mõjutavad ja kahjustavad tegurid, alles siis saame pakkuda lahendust," räägib Kerli Mägar, kes on teinud üle tuhande juuksejuure uuringu Eestis ja välismaal, viinud läbi raviprotseduure ja koolitanud juuksureid.

Basseinis käijad peaksid end joodiga määrima

  • Need, kes armastavad basseinis sulistamas käia, peaksid teadma, et basseinivees sisalduv kloor ja broom takistavad organismis joodi imendumist. Jood on aga vajalik nii kilpnäärme kui ka kõigi teiste hormoonide tööks. Selle puudus tekitab tõsiseid häireid ainevahetuses ning põhjustab ka juuste hapraks muutumist ja hõrenemist. Basseinis käijad võiksid enne magamaminekut aeg-ajalt masseerida oma põlveliigeseid joodiga, see imendub kiirelt naha sisse. Juhul, kui hommikul on nahk täiesti puhas ja jood kadunud, tuleks seda veel kord nahale määrida.