31. oktoober 2017

Novembrikuu ajakirjas Tiiu: Mineraalid annavad küpsele nahale terve ja värske jume

Värskes novembrikuu Tiiu ilulisas Siluett artikkel lehekülgedel 10-12.

Kui lähete kreemi või puudrit ostma, siis pöörake tähelepanu, et see oleks mineraalkosmeetika. Tänu oma kergele koostisele on mineraalkosmeetika justkui loodud küpses eas naisele ja seda kulub vähe. Nõuandeid Tartu Ilona ilusalongi omanikult, kosmeetik-jumestajlt Ilona Järvelt.






Tekst: Piia Eller
Fotod: Istockphoto, erakogu ja tootjad





Kõigepealt tekib küsimus, mille järgi mineraalkosmeetikatooted pikkadelt poeriiulitelt üles leida. “Topsile on kirjutatud Mineral powder – mis tähendab mineraalpuudrit, tooteid on nii tolmpuudrina kui pressitud kujul. Kosmeetikakaupluste müüjad orienteeruvad oma kaubavalikus kõige paremini, seega tasub neil lasta tooteid soovitada ja end just mineraalkosmeetika toodete juurde suunata,“ selgitab Tartus asuva Ilona ilusalongi omanik, kosmeetik-jumestaja Ilona Järve.

  • Kindlasti tuleb vaadata toodete koostist, sest sama nimetuse all müüakse kosmeetikat, kus mineraale on napilt või sisaldab toode palju erinevaid täite-ja lisaaineid. Endale sobiva leidmiseks tuleb ilmselt läbi proovida mitme kaubamärgi tooteid.
  • Kõige rohkem on mineraalkosmeetikas vilgukivi (mica) ja toodetele värvi andvat raudoksiidi. Lisaks on seal veel põletikke ärahoidvat tsinkoksiidi, päikesekaitset (SPF) andvat titaaniumoksiidi ja peenestatud poolvääriskive. 
  • Kauplustes leidub tooteid, mille sildile on küll kirjutatud mineraalpuuder, aga vilgukivi osakaal on koostises väga väike. Järve sõnul tasub jälgida, et esimene aine nimekirjas oleks vilgukivi (mica sericite) ning viimaste seas oleks kuivatava mõjuga tsinkoksiid (zinc oxide) – selline kosmeetika kuivatab nahka vähem.
  • Turvalise mineraalse kosmeetika koostisesse ei kuulu talk, vismutoksükloriid, ftalaat, mineraalõli ega parabeenid. “Kvaliteetne mineraalkosmeetika ei sisalda tavaliselt talki, mis kipub nahapoore ummistama,” põhjendab kosmeetik. “Samuti vismutoksükloriidi ega sünteetilisi säilitus- ja lõhnaaineid, mis võivad nahaärritust tekitada. Parabeenid on aga sünteetilised konservandid, mis pärsivad mikroobide arengut, aga on kahjulikud ka meile endale - kuhjuvad organismi ja rikuvad hormonaalset tasakaalu”.
  • Täiteaineid lisatakse tema sõnul seepärast, et need lisavad kaalu ja teevad hinna soodsamaks: “Mida lühem on nimekiri pakendil, seda parem ja turvalisem on toode.”
  • Hea mineraaltootega saab kosmeetiku sõnul teha ilusat jumestust. “Vilgukivil on kergelt valgustpeegeldav kuma, mis annab nahale terve ja värske jume. See jääb nahal õhuke ja loomulik. Kerge koostise tõttu sobib mineraalkosmeetika ideaalselt just küpses eas naistele”.
  • Mineraalkosmeetika sobib kiire elutempoga naisele, sest pealekandmine ei võta kuigi palju aega
  • Peale selle on see tõhus! “Neis toodetes on ka ravitoimega aineid, mis pikemal kasutamisel aitavad naha seisundit paremaks muuta". 

Kümnest grammist jätkub aastaks
  • Mineraalkosmeetikat kulub väga vähe. “Seda leidub erineva jahvatusega. Peene jahvatusega toodet kulub veel kõige vähem,” õpetab kosmeetik. Peene jahvatusega toote tunneb ära puudrit sõrmede vahel hõõrudes. Hea oleks kui saate üheskoos võrrelda erinevaid brände ja kuna peenem puuder sädeleb rohkem, siis on nahal näha, et erineva jahvatusega puudri sädeluse kuma jääb nahal erinev.
  • Kui kasutada puudrit igapäevaselt, jätkub ühest kümnegrammisest topsist veidi kauemaks kui aastaks. Põsepuna jätkub õige kasutamise korral lausa paariks aastaks. 
  • Selleks, et toodet kuluks vähe, tuleb osata mineraalkosmeetikat õigesti peale kanda. “Paljud kannavad toodet peale liiga palju, kuid siis kaob loomulikkus ning see toob ka nahapoorid ja kortsud esile.” Kogenematule kasutajale võib aga mineraalpulbri esmakordsel kasutamisel tunduda, et see lendleb pisut palju.
  • Kõigepealt tuleb valada väike kogus toodet karbi kaanele. Kaanelt puudrit võttes koputage kabukipintslit nii, et puuder kukub pintslikarvade vahele, seejärel kandke ringikujuliste liigutustega näole ja kaelale.
  • Puuderjat mineraalkosmeetikat on erinevates värvitoonides ning seda saab ka kasutada mitmel moel. Vanasti oli puuder tavapäraselt ainult beeži või pruunikat värvi, tänapäeval on aga nende värvigamma palju laiem. Valida võib nii hallide, rohekate, pruunide, punakate, kollaste, lillade toonide vahel. 
  • Kui segada väike kogus puudrit vähese veega, saab teha silmalaineri. Segades aga väikese koguse puudrit oma päevakreemi sisse, saab valmistada tooni andva päevakreemi.
  • Laugude peale tuleks aga esmalt kanda silmapraimerit ning seejärel tupsutada selle peale pintsli abil kergete vajutustega lauvärvi.

    Hea on ka see, et mineraalkosmeetika säilib kaua. “Puudrina kasutatav toode säilib kuni kolm aastat, mis on tunduvalt pikem aeg kui tavakosmeetikal,” räägib Ilona Järve. “Pressitud kujul puudrid säilivad avatuna vähem - kuni aasta -, sest neile on lisatud jojoba- või teisi õlisid.”
Vaata ka teisi artikleid: